Szigetköz

Szigetköz

Hazánk legnagyobb szigetét, a Nagy- és a Mosoni-Duna körülölelte Szigetközt a Duna hordaléka építette fel. A táj gazdag növény- és állatvilága, egyedülálló élőhelyek várják a természetkedvelő turistákat és túrázókat. A vízi túrák kedvelői végigjárhatják a galériaerdők övezte Mosoni-Dunát és a vadregényes felső-szigetközi Duna-ágrendszert, ahol a változatos szakaszok felejthetetlen élményt ígérnek a kajakkal, kenuval túrázóknak.

A Duna menti nemzetközi kerékpárút része a Szigetközön átvezető szakasz, mely mellett a töltés és a kisforgalmú mellékutak is alkalmasak kerékpározásra. A Hegyeshalom, Mosonmagyaróvár és Győr között kiépített kerékpárút mentén, kellemes pihenőhelyeken a Szigetköz épített és természeti értékeiről informálódhatnak a turisták.

 

Hogyan született?

Sok ezer évvel ezelőtt tört be a Dévényi-szoroson hazánk területére ez a nagy folyó. Szelektől lepusztított lapos síkságot talált itt, és ezen egyszerre olyanná változott, mint egy öregember. Elfogyott az ereje, nem tudta tovább hordani a sok hordalékát, hát lerakta. Zátonyokat, szigeteket épített belőle. A törmelékkúpon, évezredeken át számtalan ágra bomolva, sok száz sziget között folyt a Duna.”

Ezért is hívják a Szigetközt „Ezer sziget országának”.

Tekintse meg a Nagyszigeti Sátorozóhelyről és a Szigetközről készült kisfilmünket!

 Szigetköz video